Hoogeveen
lokale werkgroep

Stop discriminatie van vrouwen in Spanje

2007-03-01

 

Amnesty International in actie op Internationale Vrouwendag

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, vraagt Amnesty aandacht voor discriminatie van vrouwen in Spanje. Slachtoffers van huiselijk geweld krijgen in dit land vanuit de gezondheidszorg onvoldoende hulp. Amnesty Hoogeveen voert daarom op zaterdagmiddag 10 maart een handtekeningenactie op het Kerkplein. De kraam zal eenvoudig te vinden zijn door een vijf meter hoge opblaaskaars. Om 13.30 uur zet Monique Hoogeveen van het Meldpunt Discriminatie Drenthe de eerste handtekening.

Nieuwe wet
In Spanje worden ongeveer twee miljoen vrouwen in hun leven slachtoffer van huiselijk geweld. In de eerste helft van 2006 stierven 32 vrouwen door toedoen van hun partner of ex-partner. Het Spaanse parlement beloofde verbetering van de rechtspositie van vrouwen en nam in 2005 een wet aan die vrouwen tegen geweld beschermt. Er is echter een gebrek aan financiële en menselijke middelen om de wet goed uit te voeren. Bovendien zijn de hulpinstellingen slecht verdeeld over het land. Hierdoor is de situatie voor de slachtoffers nauwelijks verbeterd. Amnesty wil dat de regering prioriteit geeft aan de uitvoering van de wet en meer geld beschikbaar stelt.

Taboe
Op geweld tegen vrouwen rust in Spanje een groot taboe. Slechts vijf tot tien procent van de slachtoffers doet uiteindelijk aangifte. Van alle slachtoffers van huiselijk geweld bezoekt 90 procent de huisarts. De arts kan het taboe doorbreken door huiselijk geweld te signaleren, het slachtoffer medische hulp te verlenen en de vrouw door te verwijzen naar de gespecialiseerde hulpinstellingen. Helaas gebeurt dit nog zeer weinig. Bij artsen is sprake van angst voor (juridische) gevolgen, tijdgebrek en onwetendheid.
Amnesty International wil een verplichte training voor alle medewerkers in de gezondheidszorg. Zodat zij mishandeling en misbruik herkennen en het slachtoffer medische bijstand kunnen geven.

Campagne
In 1979 werd het ‘Verdrag ter Uitbanning van alle Vormen van Discriminatie van Vrouwen’ door de Verenigde Naties aangenomen. Spanje heeft dit verdrag geratificeerd en is daarom, net als alle andere EU-landen, verplicht om discriminatie van vrouwen te voorkomen en te bestrijden.
De actie voor vrouwen in Spanje maakt onderdeel uit van Amnesty’s Campagne ‘Discriminatie in Europa’. Deze loopt nog door tot eind 2007.