Hoogeveen
lokale werkgroep

Fakkeltocht voor mensenrechten in Nigeria

2009-11-30

Op vrijdagavond 11 december organiseert Amnesty International Hoogeveen een fakkeltocht. Hiermee wil Amnesty aandacht vragen voor de schendingen van mensenrechten door oliemaatschappijen in Nigeria. De heer H.A.A.J. Seinen, voorzitter van de Combinatie Hoogeveense Ondernemingen (CHO), zal de tocht afsluiten met een toespraak in het Herman Bavinckhuis. Hierin zal hij ingaan op de relatie tussen mensenrechten en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om 20.00 uur bij het Raadhuis.

Oliebedrijven

Bedrijven hebben een enorme impact op mensenrechten in een land. Deze impact kan positief, maar ook negatief zijn. Zo maken bedrijven in sommige landen misbruik van zwakke of niet bestaande wetgeving. Bijvoorbeeld in Nigeria. Hier is de olie-industrie, waarvan Shell de grootste is, al meer dan vijftig jaar actief in de Nigerdelta. De oliewinning heeft niet geleid tot meer welvaart voor de lokale bevolking. De armoede is groter geworden en er heerst grote machteloosheid en frustratie. Zo is het water vervuild. Maar de bewoners weten niet precies waar de vervuiling zit of hoe erg die is. Er wordt geen openheid gegeven door de bedrijven en zij worden niet gecontroleerd. De meeste mensen in de Nigerdelta zijn afhankelijk van visserij, kleinschalige landbouw en van de verwerking van natuurlijke producten. Door tientallen jaren van vervuiling zijn de opbrengsten ontoereikend en kunnen veel mensen niet langer rondkomen. Frustratie hierover leidde tot sabotage, illegaal olie aftappen en afpersing door gewapende groepen. Deze acties halen vaak de pers, maar de oorzaken van de frustratie niet. Als reactie op het geweld stuurt de Nigeriaanse overheid veiligheidstroepen. Die maken zich schuldig aan moord, marteling en het vernielen van huis en haard. Hun excessieve daden worden bijna nooit berecht.

Petitie

De Nigeriaanse overheid, grootaandeelhouder in de oliewinning, beschermt haar burgers niet en stelt de bedrijven niet verantwoordelijk. De bedrijven treffen geen maatregelen. Amnesty heeft daarom een petitie aan de olie- en gasbedrijven opgesteld. Hierin vraagt zij om een grondige analyse uit te voeren van de effecten van de oliewinning op mensenrechten en milieu. Amnesty wil dat de bedrijven de lokale bevolking hierover raadpleegt en informeert.

Acties

Op vrijdagavond worden de fakkels om 20.00 uur ontstoken bij het Raadhuis. Vervolgens wordt een korte tocht gemaakt door het centrum onder begeleiding van trommelaarster Joke Venhuizen. Eindpunt is het Herman Bavinckhuis. Na de toespraak van de heer Seinen kunnen de aanwezigen de petitie ondertekenen en een fototentoonstelling bekijken van Kadir van Lohuizen over de gevolgen van de vervuiling.  Op zaterdag 12 december is Amnesty met haar kraam te vinden op de Kerstmarkt in de Tamboerpassage. Ook daar ligt de petitie klaar. Tot slot is Amnesty op de laatste dagen voor de kerstvakantie present bij het Roelof van Echtencollege (locatie Julianastraat).

Armoede

De fakkeltocht wordt georganiseerd in het kader van de Dag van de Rechten van de Mens op 10 december. De actie maakt deel uit van de ‘Campagne voor een menswaardig bestaan’. Deze campagne gaat over de relatie tussen armoede en mensenrechten. Armoede is niet alleen een kwestie van gebrek aan geld, maar wordt in stand gehouden doordat de mensenrechten van arme mensen systematisch worden geschonden. Amnesty’s uiteindelijke doel is een einde maken aan mensenrechtenschendingen die de armen arm houden.