Hoogeveen
lokale werkgroep

Acties in 2013

 

Eindejaaracties

Zoals ieder jaar waren we in actie rond 10 december, de datum waarop in 1948 door de Verenigde Naties de Universele verklaring voor de rechten van de mens werd aanvaard.

  • Restaurantactie. In een aantal restaurants brandden in december op de tafels kaarsen met het Amnesty-logo en werd aandacht gevraagd voor ons werk.
  • De petities liggen klaar voor ondertekeningIn een petitie aan de Russische autoriteiten vroegen we verbetering van de homorechten in Rusland. De petitie kon o.a. worden getekend bij het NS station waar we reizigers met fakkels hebben verwelkomd (zie foto-impressie).
    Zaterdag 14 december stonden we op de Hoofdstraat.
    Later mogelijk nog op andere plaatsen.
    De activiteiten leverden meer dan 700 handtekeningen op tegen het Russische mensenrechtenbeleid.

    Dit jaar werd om organisatorische redenen géén fakkeltocht gehouden.

Vreemdelingendetentie

Amnesty International blijft werken aan verbetering van de omstandigheden van vreemdelingen in detentie en publiceerde op 2 september jl. het rapport Vreemdelingendetentie in Nederland: Mensenrechten als maatstaf . Enkele conclusies:

  • Vreemdelingendetentie wordt nog altijd te veel toegepast en niet, zoals Amnesty wenst, uitsluitend als ultimum remedium. Dit beginsel zou in de Nederlandse wet moeten worden verankerd.
  • Er zitten nog steeds kinderen in vreemdelingendetentie; het aantal kinderen in vreemdelingendetentie is de laatste jaren zelfs iets toegenomen.
  • Er zitten nog steeds kwetsbare en zieke mensen in vreemdelingendetentie; wettelijk is er niets geregeld om hun detentie te voorkomen.
  • De duur van de detentie is veel te lang, en met herhaalde detentie feitelijk ongelimiteerd.
  • Het detentieregime schiet nog altijd ernstig tekort; het legt te veel vrijheidsbeperkingen op en biedt te ruime bevoegdheden tot isolatie en visitatie.


Seizoenseinde scholenwerk

 

Gastdocent Frans Rosdorff legt uitOp 4 juni 2013 werd de laatste gastles van het seizoen gegeven aan groep 8 van De Regenboog in Noordscheschut. De Amnesty-gastdocenten hadden te maken met 33 enthousiaste en aandachtige leerlingen.

Lees verder>>>

 

Geslaagde Amnesty-actie voor humaner vreemdelingenbeleid

 

Op zaterdagmiddag 1 juni voerde de Hoogeveense werkgroep van Amnesty International in de Hoofdstraat actie voor eenVreemdelingendetentie menswaardiger beleid inzake vreemdelingen die zonder toestemming in Nederland verblijven. Voor de omstandigheden waaronder deze mensen gevangen worden gehouden dienen wij ons diep te schamen, is het standpunt van de internationale mensenrechtenorganisatie.

Lees verder>>>

 

 

 

 

 

 

Landelijke Amnesty collecte februari 2013:

 

Amnesty Hoogeveen heeft haar jaarlijkse collecte gehouden. Ook in Hoogeveen is weer gecollecteerd. De totale opbrengst van de collecte in Hoogeveen was ruim € 3.800,-. Er waren 89 collectanten. De opbrengst is hoger dan vorig jaar, evenals het aantal collectanten. De Amnestygroep is heel tevreden met dit resultaat. We willen dan ook iedereen bedanken die heeft bijgedragen om deze collecte tot een succes te maken.