Hoogeveen
lokale werkgroep

Acties in 2019

 

Write for Rights

Resultaten
Brieven en kaarten tellen

Tijdens de laatste Alles ligt op tafelwerkgroepvergadering van
het jaar hebben de leden alle brieven en kaarten van Write for Rights gesorteerd en geteld.
In totaal zijn er 370 brieven en 242 groetenkaarten geschreven.
We zijn heel blij met dit resultaat! We hopen dat de brieven zullen
bijdragen aan een verbetering van de situatie van de tien
kinderen/jongeren en dat de kaarten hen steun en moed zullen geven!





 
Hoogeveen

Burgemeester Karel Loohuis opent de schrijjfsessie in Hoogeveen

 

 

Voor de schrijfactie Wright for Rights werd op

zaterdag 7 december om 13.00 uur in de
Bibliotheek Hoogeveen het startsein gegeven
door burgemeester Karel Loohuis, die
benadrukte dat inmiddels voldoende is
bewezen dat het schrijven van brieven
helpt om mensen vrij te krijgen en dat het
sturen van persoonlijke kaarten mensen
weer moed geeft om in vrijlating te geloven.

Aan het schrijven werd door een flink aantal
bewoners van het asielzoekerscentrum in
Hoogeveen enthousiast deelgenomen.

 

 

Bekijk ook de foto-impressie van de
tweedaagse actie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 












 Zuidwolde

Burgemeester Roger de Groot en echtgenote Berthilde starten de schrijfactie in ZuidwoldeOp zaterdag 10 december, om 10.00 uur opende burgemeester Roger de Groot de schrijfactie. Hij en zijn echtegnote, Berthilde de Groot-Floors, schreven de eerste brieven voor bedreigde jongeren in de hele wereld.

 

 
Alfa College

Studenten Alfa College schrijven in hun middagpauze
Vrijdag 6 december hebben studenten van het Alfa College in hun middagpauze brieven en groetenkaarten geschreven .

Samen schreven zij maar liefst 130 kaarten en 68 brieven!

Deze jongeren hebben nú jouw steun nodig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 10 december wordt ieder jaar de Dag van de Mensenrechten wereldwijd gevierd. Ook in Hoogeveen wordt rond die datum actie gevoerd. Dit jaar is dat op zaterdag 7 december. Om 13.00 uur opent burgemeester Loohuis de Write for Rights actie in de bibliotheek in Hoogeveen.

Dit jaar vraagt Amnesty mensen om brieven te schrijven voor kinderen en jongeren. We doen dit om hen te ondersteunen, kracht te geven en het mogelijk te maken om te blijven durven waar volwassenen tekortschieten.

Er kunnen brieven geschreven worden voor Sarah en Sean, die vluchtelingen hielpen in Griekenland en nu beschuldigd worden van mensensmokkel. Of schrijf een brief voor Magai die op zijn 15e per ongeluk zijn neef doodschoot en nu ter dood is veroordeeld door ophanging. Tijdens zijn rechtszaak had deze minderjarige jongen geen advocaat. Schrijf een brief voor Jianne (13 jaar) uit Canada. Haar inheemse gemeenschap, Grassy Narrows hebben te kampen met kwikvergiftiging. Mensen hebben daardoor oogproblemen en aandoeningen aan het zenuwstelsel. Het kwik zit in een rivier die door hun grondgebied stroomt. De Canadese regering heeft gezegd het probleem op te lossen, maar de rivier is nog altijd vervuild. Help Jianne door brieven te schrijven aan de Canadese regering.

Naast deze jongeren kunnen voor nog 7 anderen brieven geschreven worden.

Amnesty International afdeling Hoogeveen haalt ook brieven op bij het Alfa College, RSG Wolfsbos en het Roelof van Echten.

 

Succesvolle actie bij kringloopwinkel

 

Zaterdag 23 november was Amnesty Hoogeveen te gast bij kringloopwinkel Het Goed in Hoogeveen. Tijdens een gezellige en drukbezochte kerstmarkt lukte het de vrijwilligers om 325 handtekeningen te verzamelen op een petitie. De actie betrof negen Indiase activisten die vanwege hun inzet voor mensenrechten in de gevangenis zitten. 




 

 

 

Actie Amnesty voor vrijlating Indiase activist tijdens Kerstmarkt Het Goed

Op zaterdag 23 november is er een kerstmarkt bij Het Goed in Hoogeveen.

Amnesty International Hoogeveen staat er dan ook met haar kraam. Naast verkoop van leuke kerstspullen, vraagt Amnesty aandacht voor de Indiase burgerrechtactivist Sudha Bharadwaj.

In haar functie van advocaat en vakbondsleider komt Sudha al 30 jaar op voor rechten van minderheden, mijnwerkers en verdedigers van mensenrechten. De politie beschuldigt haar ervan een oorlog te voeren tegen de Indiase regering. In augustus 2018 werd ze, samen met acht anderen, gearresteerd. Ze zit nog steeds vast.

Door de petitie te ondertekenen roept u de regering van India om Sudha en de acht anderen vrij te laten.

De kerstmarkt is van 10 tot 17 uur

 


Poster

Wij merken de laatste tijd dat mensen steeds huiveriger worden om

onze petities te tekenen bij acties op straat.

Dit heeft onderandere te maken met de vele abonnementverkopers

in de winkelstraten. Om duidelijk te maken

dat het zetten van een handtekening op onze petities slechts een heel

goed doel dient, gaan we deze posters

gebruiken. Duidelijk toch? Met dank aan Jeanette Croezen die de poster

voor ons maakte. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Collecte 2020

 

Twee vacatures

Draag jij mensenrechten een warm hart toe en vind je het leuk om dingen te regelen of coördineren? Voor het nieuwe seizoen vanaf september 2019 zoeken we vrijwilligers voor de volgende functies:

Heb je vragen of interesse? Schroom niet om contact met ons op te nemen.

Poolse vrouwen

Petitie Poolse vrouwen tekenenMet het oog op bevrijdingsdag komt Amnesty deze keer in actie voor een groep Poolse vrouwen. Deze vrouwen lieten tijdens een fascistische en racistische demonstratie in Polen een tegengeluid horen. Waar de demonstranten riepen om een ‘wit Polen’, hielden de vrouwen een spandoek omhoog met de tekst: ‘stop fascisme’. De vrouwen werden door omstanders aangevallen, ze werden bespuugd en geschopt en met geweld weggevoerd. Een paar maanden na de aanval werden de vrouwen aangeklaagd voor het ‘verstoren van een demonstratie’. Ze kregen een boete en moesten de kosten van de rechtszaak betalen. Met de petitie wil Amnesty de regering van Polen oproepen om te stoppen met het beboeten van een vreedzaam protest en te stoppen met het beperken van de vrijheid van meningsuiting. Amnesty roept de Poolse regering op om de aanvallers te berechten en de vrouwen volledig vrij te spreken.

De vrijwilligers van Amnesty Hoogeveen organiseerden vrijdagmiddag een handtekeningenactie in het kader van Bevrijdingsdag. 
Het winkelend publiek aan de Hoofdstraat kon een petitie ondertekenen waarin wordt verzocht om de straf ongedaan te maken en het recht op vrije meningsuiting te respecteren. Ook de Wereldwinkel hielp mee met verzamelen. 
Na afloop telde de petitie 280 handtekeningen; een mooi resultaat! 



Collecte

In de week van 10 maart kwamen de collectanten van Amnesty weer bij u aan de deur om steun te vragen in de strijd voor mensenrechten. Iedere bijdrage was natuurlijk van harte welkom!
Er is ruim € 4000 opgehaald. Dank aan alle donateurs! Dank zij uw bijdrage kan Amnesty zich blijvend inzetten voor mensenrechten.


Amnesty in actie voor vrouwenrechten

Filmavond De Dirigent (2)

Filmavond De Dirigent (1)Vrouwenrechten in Saudi-Arabië
Dit jaar komt Amnesty in actie voor dappere Saudische vrouwen die daar in de gevangenis zitten. In Saudi-Arabië hebben vrouwen niet dezelfde rechten als mannen. Zo hebben vrouwen toestemming nodig van een mannelijke voogd als zij willen werken, studeren of reizen. Pas sinds kort mogen vrouwen autorijden. De activisten die voor dit recht streden, kunnen dat echter niet. Die zitten in de gevangenis, sommigen worden er zelfs gemarteld. De wreedheid van de Saudische autoriteiten is grenzeloos. De vrouwen hebben niets misdaan. Ze streden vreedzaam voor rechten die vanzelfsprekend zijn. Toch werden ze opgepakt en gemarteld.


Wereldwinkel
Ook in de Wereldwinkel in Hoogeveen kon de petitie getekend worden. Petitie en groetenkaarten lagen klaar tussen donderdag 8 maart en zaterdag 16 maart.