Hoogeveen
lokale werkgroep

Acties in 2020

 

Resultaat Write for Rights 2020

Ondanks corona kwam Nederland massaal in actie voor Write for Rights 2020! Op dit moment staat de landelijke teller al op 300.000! Vanuit Hoogeveen hebben we in totaal 338 handgeschreven (of getypte) kaarten en brieven de wereld in gestuurd! 

Dat aantal is wellicht lager dan vorig jaar, maar bedenk wel dat dit getal alleen de brieven en kaarten betreft van een deel van de deelnemers.  

Diverse scholen uit Hoogeveen hebben online meegedaan of hun eigen brieven en kaarten opgestuurd. Ook gaven sommige deelnemers dit jaar de voorkeur aan online deelname. Dus er zijn zeker meer brieven en kaarten verstuurd dan het door ons getelde aantal.  

Al met al, zeker gezien de huidige omstandigheden, zijn we dus best tevreden. Namens de kerngroep dan ook hartelijk dank aan een ieder die - op wat voor manier dan ook - meedeed!
We wensen jullie fijne feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!

Doe mee met de schrijfmarathon Write for Rights 2020!

Oproep van burgemeester Karel Loohuis

 

Aan het einde van de zomer heeft de werkgroep Amnesty Hoogeveen de vergaderingen weer hervat (via zoom). Zoals jullie zullen begrijpen is het helaas nog niet mogelijk om alle activiteiten voor naleving van mensenrechten weer op te pakken. Een handtekeningenactie voeren in de Hoofdstraat of bij een kerstmarkt is gewoon geen optie. Ook het scholenwerk ligt noodgedwongen stil. 

We zijn daarom ook heel blij dat Amnesty Nederland alles in het werk heeft gesteld om Write for Rights, in het kader van de Dag van de Rechten van de Mens op 10 december, dit jaar toch door te laten gaan, zij het op een andere manier.  


Individuele schrijfpakketjes

Normaal gesproken draait de schrijfmarathon om het samen komen en het schrijven van brieven. Het eerste kan helaas geen doorgang vinden dit jaar, het tweede gelukkig wel. 

Amnesty International roept iedereen op om zoveel mogelijk in kleine kring brieven te schrijven. Want dat is hard nodig! Ook dit jaar schrijven we weer voor tien mensen die in hun activiteiten voor mensenrechten worden belemmerd.  

Hoe kun je dit jaar meedoen? Via de website van Amnesty kun je individuele schrijfpakketjes bestellen met daarin informatie en voorbeeldbrieven. 

Je kunt voor jezelf een pakketje bestellen, maar ook mensen in je omgeving (vrienden, familie, kennissen, buren) enthousiasmeren om mee te doen. 

Je kunt pakketjes voor hen bestellen en deze bij hen in de bus doen, of je kunt hen verwijzen naar de website van Amnesty en zelf pakketjes laten bestellen. 

Je kunt zelfs voor de mensen in je omgeving een klein schrijfevenement organiseren: door samen op hetzelfde moment, bijvoorbeeld met behulp van zoom, brieven te schrijven. 

Kortom: Je kunt het zo klein of groot maken als je zelf wilt! We hopen natuurlijk dat je in elk geval zelf gaat schrijven!  


Op deze speciale pagina vind je alle informatie die je nodig hebt en kun je voor jezelf en/of anderen schrijfpakketjes aanvragen door te klikken op: 'Ja, ik organiseer een schrijfactie.' Het online bestellen van de schrijfpakketjes kan inmiddels. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, dan adviseren we je om niet te lang te wachten vanwege toenemende drukte bij het Amnesty-verzendhuis. Het bestellen kan op dit moment het snelst via deze link.
Verder vind je op deze webpagina bijvoorbeeld informatie over de resultaten van Write for Rights van vorig jaar en voor wie we dit jaar schrijven.

 


Online meedoen

Wil je liever geen handgeschreven brieven/kaarten schrijven, dan kun je vanaf 20 november ook online meedoen. Via deze pagina vind je een link naar de online actie.


Write for Rights op school

Ook de scholen in Hoogeveen die vorig jaar meededen worden opgeroepen om online mee te doen of zelf lespakketten te bestellen. Voor hen heeft Amnesty een speciale pagina ontwikkeld met diverse mogelijkheden.

Al met al hopen we dat we ondanks alle beperkingen door corona minstens zoveel brieven als vorig jaar kunnen schrijven!

 

Update activiteiten a.g.v. corona

(juni 2020)

In maart kregen we, op de donderdag in de collecteweek, het bericht dat de collecteweek werd stopgezet vanwege de coronacrisis. Kort daarna werd duidelijk dat ook veel andere activiteiten voorlopig geen doorgang konden vinden. Hoe is het daarna verder gegaan?

Afronding collecteweek
We hebben de collecte afgerond en het opgehaalde geld in kleine comité geteld en gestort. Gelukkig bleek dat de meeste collectanten al klaar waren met collecteren voordat deze werd stopgezet. In totaal hebben we een bedrag opgehaald van €3875,14 . Dit is slechts zo’n €175 euro minder dan vorig jaar.
Omdat onze collectecoördinatoren deel uitmaken van de werkgroep mag onze werkgroep een kwart van de opbrengst gebruiken voor het financieren van lokale activiteiten rondom mensenrechten. Meestal maken wij dit bedrag niet op en storten we aan het eind van het jaar het bedrag dat we boven €1000 in kas hebben terug naar Amnesty Amsterdam.

Afronding petitie voor Iraanse vrouw
In maart waren we bovendien nog bezig met actievoeren voor de Iraanse Saba Kordafshari. Zij werd tot 24 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze actievoerde tegen de verplichte hoofddoek. In de wereldwinkel waren gelukkig op 7 maart nog handtekeningen verzameld voor de petitie. Flexwerker Cecilia Rosdorff coördineerde dit.
We zouden diezelfde dag eigenlijk ook handtekeningen verzamelen bij het evenement Vrouwenscala, georganiseerd door Soroptimistclub de Reestlanden. Helaas waren hiervoor te weinig aanmeldingen en werd dit afgelast.
De werkgroepleden hadden vervolgens in de vergadering van maart afgesproken elk afzonderlijk in hun eigen omgeving (familie, werk, hobby, etc.) handtekeningen te verzamelen. Helaas kwam toen corona om de hoek kijken en was ook dat niet meer mogelijk.
Dankzij de inspanningen in de Wereldwinkel hebben we toch nog zo’n 100 handtekeningen verzameld.

Afgelaste acties en vergaderingen
Er stonden voor dit seizoen nog een tweetal handtekeningenacties gepland; eentje rond Bevrijdingsdag en eentje in juli/augustus tijdens de laatste pulledag.
Verder stond in juni een borrel gepland om het seizoen als werkgroep af te sluiten en alle scholenwerkers en flexwerkers te bedanken voor hun inzet.
Helaas konden we deze activiteiten niet laten doorgaan. Ook het scholenwerk kon geen doorgang meer vinden.
Hetzelfde gold voor onze maandelijkse vergaderingen in het Knooppunt. In mei hebben we met de kerngroep via Zoom online vergaderd om elkaar even te ‘ontmoeten’ en kort wat afspraken te maken.
Na de schoolvakantie in augustus komen we weer online bijeen om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor het nieuwe seizoen.

Wat kunnen we wel doen?
Al met al liggen veel activiteiten helaas maar begrijpelijkerwijs stil. Toch is er één ding dat we met z'n allen gelukkig nog wel kunnen doen om aandacht te blijven vragen voor het respecteren van mensenrechten: meedoen aan de schrijfacties van Amnesty! 
Dat kunnen handgeschreven brieven of groetenkaarten maar ook mails of sms-berichten zijn. Juist in deze tijd, waarin de wereld soms op z'n kop lijkt te staan, is dat van groot belang! 
Wie vanuit huis ook een steentje wil bijdragen, kan zich via deze link aanmelden voor de verschillende  actienetwerken.

 

Actie Internationale Vrouwendag

Dit jaar voert Amnesty Hoogeveen actie voor de Iraanse Saba Korafshari. Deze 22-jarige vrouw zette zich in voor mensenrechten in Iran. Ze voerde actie tegen de verplichting om een hoofddoek te dragen. Op 1 juni 2019 werd ze opgepakt en veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf: ze wordt onder meer verweten dat ze aanzet tot corruptie en prostitutie omdat ze andere vrouwen zou hebben aangemoedigd hun hoofddoek af te doen.
De petities liggen op zaterdag 7 maart in de Wereldwinkel in Hoogeveen.

 

Collecte Amnesty Hoogeveen collectebussen

In de week van 9 maart collecteert mensenrechtenorganisatie Amnesty in de gemeente Hoogeveen. Met de opbrengst van de collecte komt Amnesty wereldwijd in actie voor slachtoffers van onderdrukking, geweld en discriminatie en voor mensen die ten onrechte gevangen zitten.

 

Draagt u mensenrechten een warm hart toe? Wilt u zich wel inzetten, maar ontbreekt het u aan tijd? Dan is helpen tijdens de collecteweek een goed idee. In de week van 9 maart houdt Amnesty de jaarlijkse collecte. Ook u kunt uw steentje bijdragen, ook al heeft u maar een uurtje tijd.

Dirk Ruyne, al jaren collectant van Amnesty International in Hoogeveen, vertelt: “Om eerlijk te zijn is collecteren niet bepaald m’n hobby. Maar ik vind het wel belangrijk om te doen. Ik denk altijd maar; ook al geven de mensen niets, ik heb Amnesty toch weer even onder de aandacht gebracht. Daarnaast vind ik – juist bij Amnesty – de onafhankelijkheid van groot belang. Om objectief te kunnen opkomen voor mensenrechten moet Amnesty niet afhankelijk zijn van subsidies of steun van regeringen, politieke partijen, organisaties of bedrijven. Dus moet het geld op een andere manier bij elkaar worden geharkt. Een collecte is dan een goed middel”.

Neem contact op met Hilde Kerssies (secretaris Amnesty Hoogeveen) en meld u aan als collectant! Dat kan via 0528-277345 of per mail via hildekerssies(apestaartje)gmail.com