Hoogeveen
lokale werkgroep

Groot succes voor schrijfactie Amnesty Hoogeveen

WfR result 1Na het sorteren en tellen (zie foto’s) bleek dat er maar liefst 1182 brieven en kaarten zijn geschreven in het kader van Write for RightsWfR result 2. Dit is het hoogste aantal sinds jaren!
Er is steeds meer belangstelling om mee te doen, ook vanuit scholen voor voortgezet onderwijs en mbo. Zo deden bij RSG Wolfsbos locatie Groene Driehoek en de internationale schakelklas mee. Ook door VSO de Windroos en het Alfa-college werd flink mee geschreven.
Verder zetten diverse thuisschrijvers hun beste beentje voor. En in de Remonstrantse Kerk en de bibliotheek is het schrijven voor mensenrechten al jaren een gewoonte die hoort bij de decembermaand.
Ieder jaar wordt er na de schrijfactie wel een gewetensgevangene vrij gelaten, krijgt iemand een betere (medische) behandeling in de gevangenis, wordt een onderzoek gestart naar onbestrafte schendingen van mensenrechten of nemen bedreigingen af. We hopen weer op mooie resultaten! 

Amnesty Hoogeveen tevreden met tussenstand Write for RightsWfR2022 web3

WfR2022 web5Zo’n veertig mensen schreven zaterdagmiddag samen 190 brieven en kaarten voor gewetensgevangenen wereldwijd. Op de Dag van de Rechten van de Mens organiseerde Amnesty Hoogeveen traditiegetrouw een schrijfactie in de bibliotheek. Burgemeester Karel Loohuis en de bibliotheek verleenden wederom met enthousiasme hun medewerking. 

Lees het gehele artikel en bekijk alle foto's 

Sfeervolle en indrukwekkende wake voor Iraanse vrouwen

wake home 2

wake home 1‘Het is beter een kaars aan te steken, dan de duisternis te vervloeken.’ Daarmee opende Aya Wolting van Amnesty Hoogeveen afgelopen vrijdagavond de wake voor Iraanse vrouwen en, in bredere zin, tegen geweld tegen vrouwen. Zo’n zestig mensen, zowel vrouwen als mannen, trotseerden de kou om hun solidariteit te tonen.


Lees het gehele artikel en bekijk alle foto's 

 

Schrijf een brief, verander een leven!

write for rights org 2022 web

Op 10 december is het de Dag van de Rechten van de Mens. Om die reden organiseert de werkgroep Amnesty Hoogeveen van 13.00-16.00  de schrijfactie Write for Rights in de bibliotheek. Burgemeester Karel Loohuis zal de actie openen. De werkgroep nodigt Hoogeveners van harte uit om mee te schrijven!
ozgur en melike webTijdens de schrijfactie zetten we ons in voor een aantal mensen wereldwijd wiens mensenrechten worden geschonden, zoals gewetensgevangenen. De brieven worden opgestuurd naar de autoriteiten van de landen om zo bewustheid te creëren en hen onder druk te zetten. Daarnaast kan men kaarten sturen naar de mensen zelf om hen steun te geven.
De mensen waarvoor we schrijven hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn opgepakt omdat ze vreedzaam gebruik maakten van hun recht om te demonstreren. Ze hebben niets misdaan, maar worden toch gestraft.
bernardo webWe schrijven bijvoorbeeld voor Luis Manuel Otero Alcántara uit Cuba. Hij is één van de leiders van de San Isidro-beweging. Deze beweging bestaat uit een groep kunstenaars, journalisten en activisten die opkomen voor het recht op vrije meningsuiting. Luis is onder andere tegen een wet die kritische kunstenaars het zwijgen oplegt. In een video die hij online zette, vertelde hij van plan te zijn deel te nemen aan een grote demonstratie tegen het regeringsbeleid. Hij werd opgepakt en veroordeeld voor een gevangenisstraf van vijf jaar.
bernardo webWie niet in de gelegenheid is om op 10 december naar de bibliotheek te komen maar toch mee wil schrijven, kan een schrijfpakket aanvragen. Dit kan onder vermelding van uw naam en adres bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (secretaris Amnesty Hoogeveen), telefoonnummer: 0528-277345. De pakketten worden eind november/begin december bezorgd.

 

 

 

 

 

Amnesty Hoogeveen organiseert wake voor Iraanse vrouwen2022 wake vrouwen Iran website foto

Op vrijdagavond 2 december organiseert de werkgroep Amnesty International Hoogeveen een wake voor vrouwen in Iran. Deze vindt plaats om 19.00 uur bij de fonteinen nabij de kruising Hoofdstraat/Het Haagje/Schutstraat. Tijdens een programma van een half uur worden korte toespraken afgewisseld met muziek en stilte. Wie vrouwenrechten een warm hart toedraagt, is van harte uitgenodigd om erbij te zijn! 

Op 16 september van dit jaar stierf de 22-jarige Iraanse Mahsa Amini. Zij was gearresteerd door de zedenpolitie van de Islamitische Republiek omdat zij haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen. De politie zei dat ze plotseling hartfalen kreeg op het politiebureau. Ooggetuigen en vrouwen die tegelijk met haar werden vastgehouden, zeiden dat ze zwaar was geslagen door de politie.
Haar dood resulteerde in grootschalige protesten door het hele land. Deze begonnen als verzet tegen de verplichte hoofddoek en de de strenge zedenpolitie die vrouwen met geweld arresteert. Inmiddels klinkt een bredere roep om vrijheid.
Met de wake bij de fonteinen wil Amnesty zich niet alleen met Iraanse vrouwen solidair tonen, maar met alle vrouwen wereldwijd die te maken hebben met geweld. De fonteinen kleuren in die periode namelijk oranje in het kader van Orange the World. Dit is een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes die eind november van start gaat. In Hoogeveen en De Wolden zijn de Soroptimistenclubs hiervan de initiatiefnemers. Amnesty Hoogeveen sluit zich van harte bij de campagne aan. Tijdens de wake zal daarom ook aandacht worden besteed aan vrouwen in andere landen (waaronder Nederland) die te maken hebben met een vorm van geweld of schendingen van mensenrechten. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om de wake bij te wonen! Deelnemers kunnen een lichtje meenemen en/of protestborden met bijpassende teksten. 

Handtekeningenactie Amnesty op Pulledag

Vind je dit ? ook te gek voor woorden? Kom dan langs om je handtekening op de petitie te zetten! We zijn te vinden op de Pulledag van 4 augustus in de Van Echtenstraat tussen 10.30-14.30 uur. Graag tot dan! 

actie aug2022


Vrouwenfeest 2022vrouwenfeest Amnesty

Gisteravond was het dan eindelijk zover. Na een lange periode van voorbereiding en mede dankzij sponsoring door De Smederijen van Hoogeveen en Soroptimistclub De Reestlanden konden zo’n 130 vrouwen elkaar ontmoeten en feest vieren in De Magneet. Na de opening door Angelique Torenvlied (geassisteerd door een drietal tolken ) werd aan verschillende gesprekstafels allerlei informatie gedeeld door dames van het Anti Discriminatie Meldpunt, Soroptimistclub De Reestlanden, Stichting Welzijnswerk Hoogeveen en GGD Drenthe. Door de vele verschillende nationaliteiten van de gasten werd er veel gebruik gemaakt van vertaalapps en tolken .
Na de gesprekken konden de dames genieten van heerlijke hapjes, gemaakt door de mensen van het AZC Hoogeveen. Na een mooie dabke-dans zat de stemming er snel goed in! De hele avond werd er veel gedanst.
Tegen 11 uur keerde de rust terug in de Magneet. Het was een zeer geslaagd Vrouwenfeest !
 

 

Opbrengst collecte Amnesty International in Hoogeveen weer als vanouds

Twee jaar geleden werd de collecteweek halverwege afgebroken vanwege de opkomst van corona. Een jaar geleden vond om dezelfde reden de collecte volledig online plaats. Dit jaar mochten collectanten van Amnesty Nederland weer huis-aan-huis collecteren in de week van 13 tot en met 19 maart 2022. Dit leverde een mooi resultaat op. Er werd maar liefst bijna 4000 euro opgehaald.

Voor de digitale collecte van vorig jaar liepen aanzienlijk minder collectanten warm dan anders. Via persoonlijke online collectebussen, waarmee collectanten in hun eigen netwerk om een bijdrage vroegen, werd in totaal zo’n 1000 euro opgehaald.

Dit jaar kan de werkgroep en haar vrijwilligers tevreden zeggen dat de resultaten weer beginnen te lijken als die voor de coronatijd. Met een opbrengst van €2204,70 in Hoogeveen-West en €1777,91 in Hoogeveen-Oost komt de eindstand op €3982,61. Inwoners van Hoogeveen konden contant geld doneren in de welbekende collectebus of middels een QR-code digitaal bijdragen. Contant geld blijkt echter nog steeds de favoriet: 85% van de opbrengst bestond uit munt- of briefgeld.

De opbrengst
Dankzij de opbrengst kan Amnesty International diverse onderzoeken en acties bekostigen voor de bestrijding van mensenrechtenschendingen wereldwijd. Daarnaast mag de werkgroep van Amnesty Hoogeveen een bescheiden deel van het opgehaalde geld gebruiken in de eigen gemeente, voor het financieren van acties en activiteiten. Voorbeelden voor de komende tijd zijn het Vrouwenfeest op 21 mei a.s. (zie de Facebookpagina van Amnesty Hoogeveen of www.hoogeveen.amnesty.nl) en de Write for Rights-schrijfactie eind dit jaar.

Amnesty Hoogeveen bedankt de collectanten voor hun inzet en bijdrage. Verder wil de werkgroep eenieder bedanken die tijdens de collecteweek een financiële bijdrage deed.

Oproep voor volgend jaar
De volgende collecteperiode vindt plaats in maart 2023. Hiervoor kan de werkgroep nog collectanten gebruiken door heel Hoogeveen. Er is vooral hulp nodig in de volgende wijken/gebieden: de dorpen, Tuindorp/Zuid, Venesluis, het Centrum, Wolfsbos (zijde winkelcentrum), de Schutlanden en Kattouw. De tijd die een collectant besteedt aan het collecteren is altijd in overleg. Ieder uurtje en elk bedrag is meegenomen. Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Hilde Kerssies, tel. 0528-277345 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Amnesty vraagt Hoogeveen om een bijdragecollecte2022

In de week van maandag 13 maart zal de landelijke collecte van Amnesty International in Nederland weer beginnen. Vorig jaar vond de collecte vanwege corona nog geheel online plaats. Deze week zal door de collectanten weer huis-aan-huis worden gecollecteerd.

Amnesty International komt wereldwijd op voor gelijke rechten voor iedereen. Om haar onafhankelijkheid te bewaren neemt Amnesty voor onderzoek en acties geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte voor Amnesty van onschatbare waarde.

Waarom collecteren?
Amnesty International komt op voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen over de hele wereld. Oumar Sylla, uit Guinee, is één van deze slachtoffers. De pro-democratische-activist was opgepakt en tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld. Oumar maakte op een vreedzame wijze gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting, terwijl hij vals werd beschuldigd van het verspreiden van valse informatie. Op 7 september 2021 is Oumar vrijgelaten. Hij dankt hierbij in bijzonder de acties gevoerd door Amnesty International, die hem troost en steun brachten.

Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald kan Amnesty haar werk blijven doen voor mensen zoals Oumar.

Missie Amnesty
Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Met acties, lobby, campagnes en rapporten oefent de organisatie druk uit op autoriteiten die de rechten van mensen schenden. Dit blijkt een effectieve methode, omdat Amnesty’s successen door de jaren heen ervoor heeft gezorgd dat gewetensgevangenen vrijkwamen, wetten worden aangepast, marteling stopt en daders worden berecht.

Juist nu
Met een oorlog in het oosten van Europa moet rekening worden gehouden met onderdrukking van burgers in de bezette gebieden. Ook in China, waar de Oeigoeren in kampen worden opgesloten, worden elke minuut mensenrechten geschonden. Zo zijn er nog meer landen op te noemen, maar deze voorbeelden alleen laten al zien hoe belangrijk het is om juist nu te strijden voor mensenrechten. Daarbij kan Amnesty alle hulp gebruiken en roept zij iedereen op om te doneren bij een collectant, via een QR-poster in de buurt of via amnesty.nl.

 

Wake in het teken van de oorlog in Oekraine

Op vrijdagavond 4 maart hield Amnesty Hoogeveen een korte wake in het centrum van de stad, met toespraken van Rolien van de Belt, Aya Woltinge en Jeroen Pomper en met gedichten gelezen door Hilde Kerssies. Ondanks de kou was het een warme solidariteitsbetoging, waarin het gemeentebestuur werd opgeroepen een royaal vluchtelingenbeleid te voeren.
Wake 1Wake 3Wake 5Rolien van de BeltHilde KerssiesAya WoltingWake 4Wake 2

Amnesty Hoogeveen organiseert Wake

2022 flyer MiGreat

   -- Gemeenteraadsverkiezingen Hoogeveen --
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseert de werkgroep Amnesty Hoogeveen op vrijdagavond 4 maart een wake. Hiermee willen wij gemeenteraadsleden oproepen om zich sterk te maken voor een humaan asiel- en migratiebeleid op lokaal niveau. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is er een nieuwe vluchtelingenstroom ontstaan. Daarom staat de wake ook in het teken van de oorlog in Oekraïne.

Politieke partijen staan voor grote uitdagingen. De wereldbevolking is in beweging, veel mensen moeten vluchten voor oorlog en onderdrukking. Ook op lokaal niveau zijn er vraagstukken op het gebied van asiel en migratie en zijn bestuurders nodig die betrokkenheid tonen.
Gemeenteraden beslissen onder andere over AZC's, opvang van ongedocumenteerden en inburgering van statushouders. Daarnaast kunnen zij met moties duidelijk maken dat er in hun gemeente plaats is voor vluchtelingen en migranten.

Tijdens de wake zal een aantal korte toespraken worden gehouden, afgewisseld door intermezzo’s. De wake vindt plaats op het Raadhuisplein om 19:30 uur en duurt ongeveer een half uur.
Amnesty Hoogeveen nodigt een ieder die zich betrokken voelt van harte uit om aanwezig te zijn!

Deelnemers kunnen een lichtje meenemen en eventueel een protestbord met een ondersteunende tekst of afbeelding. Na afloop is er gelegenheid om in het gebouw van het Apostolisch Genootschap (Van Limburg Stirumstraat 84) een kopje koffie/thee te drinken en na praten.

 

 

 Collecte 2022

 collecte 2022

 

Internationale Vrouwendag
vrouwenfeest2022            vrouwenfeest2022 2