Hoogeveen
lokale werkgroep

Amnesty in actie tegen discriminatie in Nederland

2007-04-25

Discriminatie speelde een grote rol in de Tweede Wereldoorlog. Anno 2007 komt het nog steeds vaker voor dan je zou denken. Daarom voert Amnesty International op bevrijdingsdag een handtekeningenactie tegen discriminatie in eigen land. De petitie is gericht aan premier Balkenende. Amnesty verzoekt daarin om een betere aanpak van discriminatie vanuit de overheid. De actie vindt ’s middags plaats vanuit de kraam van Amnesty op het Kerkplein naast boekhandel Pet.

Groot probleem
‘Discriminatie? Dat valt hier toch wel mee?’ is een veelgehoorde reactie. Ook in Nederland is discriminatie echter een groot probleem. Per jaar ervaren honderdduizenden mensen discriminatie op basis van hun etniciteit, religie of huidskleur. Vrouwen en etnische minderheden worden ongelijk behandeld op de arbeidsmarkt. Homoseksuelen durven vaak niet hand in hand over straat. Jaarlijks zijn er naar schatting enkele duizenden gewelddadige racistische incidenten. Er zijn spanningen tussen groepen jongeren van verschillende etnische afkomst. Uit onderzoek in 2006 bleek dat in Nederland ruim een kwart van de bevolking negatieve denkbeelden heeft over etnische minderheden. Zij vinden etnische minderheden crimineel, onbeleefd, lui en onverdraagzaam. Tien procent is zelfs uitgesproken racistisch.

Grondwet
De overheid heeft de plicht om haar burgers te beschermen tegen discriminatie. Dit staat in artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Op het moment gebeurt dit onvoldoende. Zo is de aanpak versnipperd. Veel instanties werken eraan, maar ze werken langs elkaar heen. Er is geen goede afstemming, geen eenduidige visie. Doordat vaak niet duidelijk is waar de verantwoordelijkheid ligt, blijven zaken liggen. Aangiften en meldingen van discriminatie worden onvoldoende geregistreerd. En ook de vervolging door politie en Openbaar Ministerie schiet tekort.

Uitbannen
Amnesty wil dat iedereen beseft dat discriminatie een hardnekkig en omvangrijk probleem is. Wereldwijd, maar ook in Nederland. Het kan alleen worden uitgebannen als iedereen zich ertegen uitspreekt en zelf niet discrimineert. Dit betekent enerzijds dat je als individu discriminatie nooit zomaar moet laten passeren. Anderzijds heeft de Nederlandse regering ook een verantwoordelijkheid. Amnesty vraagt haar het volgende:
-Maak voor het eind van het jaar een gedegen plan van aanpak van discriminatie op alle gronden.
-Presenteer daarin een samenhangend pakket van maatregelen tegen discriminatie.
-Zorg dat provincies en gemeenten gestuurd en ondersteund worden bij de bestrijding van discriminatie.
- Uitvoering van alle afspraken door politie en Openbaar Ministerie opdat een voortvarende strafrechtelijke aanpak van discriminatie gegarandeerd is.
-Realiseer op korte termijn een landelijk dekkend netwerk van antidiscriminatiebureaus.

Discriminatie raakt iedereen
Discriminatie zorgt ervoor dat mensen niet volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving, hoe hard ze het ook proberen. Discriminatie werkt niet alleen door in het leven van de slachtoffers. Het ondermijnt de sociale samenhang in de maatschappij. Discriminatie raakt dus iedereen.
De actie op 5 mei maakt onderdeel uit van Amnesty’s Campagne ‘Discriminatie in Europa’. Deze loopt nog door tot eind 2007.