Hoogeveen
lokale werkgroep

Amnesty deelt bloemen uit aan vrouwen

2008-02-28

Op zaterdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Amnesty International Hoogeveen voert die dag actie voor vrouwen in Burundi. Zij zijn op grote schaal slachtoffer van verkrachting. De Hoogeveense werkgroep zet de actie luister bij door bloemen uit te delen aan vrouwen die de petitie tekenen. De actie vindt ’s middags plaats op het Kerkplein naast Pet.

“Ze kwamen om negen uur ’s ochtends naar mijn huis. Ze klopten wel een uur lang aan mijn deur. Toen braken ze in. Ze sloegen ons en verkrachtten ons daarna. Ze stopten stukken stof in onze monden om het schreeuwen te stoppen.” Aldus de 27-jarige N.V. uit Burundi. In Burundi gaan veel verkrachters vrij uit. Doordat vrouwen geen aangifte doen of doordat politie en justitie hun werk niet doen. N.V. en haar zus hadden bijvoorbeeld aan niemand verteld dat ze waren verkracht totdat Amnesty International langskwam. Ze wisten niet hoe en waar ze aangifte konden doen tegen hun belagers.

Lijden in stilte
Tussen 2004 en 2006 rapporteerden gemiddeld 26 vrouwen per week aan Artsen Zonder Grenzen dat zij waren verkracht. Door familieleden, buren, politie of militairen. Het exacte aantal verkrachtingen is onbekend. De overheid verzamelt geen statistische gegevens over dit grootschalige probleem. Vaak blijkt er ook niets te worden gedaan met de aangifte. Daarnaast durven de vrouwen uit angst voor wraak vaak geen aangifte te doen. Een lerares uit Burundi vertelt: “Ik diende geen aanklacht in, omdat ik bang was. Er zou ook niemand geweest zijn die voor mij zou willen getuigen. Iedereen was bang voor wraakacties.”

Bloemen
De overheid schiet ernstig tekort in het beschermen en bijstaan van de vrouwen en in het vervolgen van de daders. Dat moet veranderen. In een petitie vraagt Amnesty International de regering van Burundi het probleem in kaart te brengen, de daders aan te pakken en de vrouwen juridische bijstand te verlenen. Vrouwen die zaterdagmiddag de petitie ondertekenen, krijgen van Amnesty Hoogeveen een mooie bloem als dank. Deze bloemen worden gratis beschikbaar gesteld door bloemist De Gier van de zaterdagmarkt.