Actie voor Chinese internetjournalist
2008-04-27
Op zaterdag 10 mei voert Amnesty International Hoogeveen actie voor Huang Jinqiu, een 34-jarige man uit China. Hij kreeg twaalf jaar gevangenisstraf omdat hij z’n mening via internet verkondigde. De actie wordt gevoerd vanuit de Wereldwinkel, waar Amnesty de hele dag te gast is.
Voordat China de Olympische Spelen van 2008 kreeg toegewezen, deed het land een toezegging: “Als wij de Spelen krijgen, zal de mensenrechtensituatie in China verbeteren.” China kreeg de Spelen. Maar de toezegging is nog altijd niet nagekomen. Een aantal schendingen van mensenrechten is zelfs direct gerelateerd aan de Spelen. Amnesty wil dat China zijn belofte nakomt en vraagt hiervoor aandacht. Dit is in lijn met artikel 2 van het Olympisch Handvest. Hierin staat: ‘Het doel van de Olympische Spelen is sport ten dienste stellen van een harmonieuze ontwikkeling van de mens, met als doel de oprichting van een vreedzame samenleving aan te moedigen die rekening houdt met het behoud van de menselijke waardigheid.’
Internetpolitie
Bij de acties in mei legt Amnesty de nadruk op ‘vrijheid van pers en internet’. De Chinese autoriteiten hebben rondom de Spelen ‘complete persvrijheid’ beloofd. Voor buitenlandse journalisten is de vrijheid inderdaad iets toegenomen. Maar niet voor de Chinese. Zo verschijnen er regelmatig lijsten met verboden onderwerpen en worden artikelen zwaar gecensureerd. Honderden websites en blogs zijn geblokkeerd of verboden. Dertigduizend man internetpolitie houdt websites, blogs en e-mailverkeer in de gaten. Internetgebruikers kunnen worden beboet, bedreigd of opgepakt. Ongewenst internetverkeer van buiten China wordt tegengehouden door de Great Firewall; de elektronische versie van de Chinese Muur.
Huang Jinqiu
Huang Jinqiu is schrijver en journalist. Hij schreef politieke essays en plaatste deze op internet. Hij werd in 2003 opgepakt en tijdens een geheim proces veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. De reden: zijn plannen voor de oprichting van een politieke partij. Volgens berichten is Huang in de gevangenis gemarteld. Op 10 mei voert Amnesty Hoogeveen vanuit de Wereldwinkel actie voor Huang door middel van een petitie aan de Chinese regering. Ook kan er een groetenkaart aan Huang worden gestuurd, om hem een hart onder de riem te steken. Voor kinderen is er gelegenheid om een tekening op de groetenkaart te maken. De Wereldwinkel staat die dag in het teken van ‘World Fair Trade Day’.