Hoogeveen
lokale werkgroep

Amnesty vlamt voor vrijheid

2008-12-04

Op woensdag 10 december bestaat de ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ zestig jaar. Reden voor Amnesty International om op grote schaal aandacht te vragen voor mensenrechtenactivisten. Dit zijn mensen die hun leven in de waagschaal leggen om mensenrechten te beschermen. Want hoe belangrijk de Universele Verklaring ook is, nóg belangrijker zijn de mensen die werken voor haar naleving. Amnesty Hoogeveen organiseert rond 10 december diverse handtekeningenacties, een fakkeltocht en een mensenrechtenontbijt.

Voorvechters

Op woensdag 10 december wil Amnesty International zich massaal achter mensenrechtenactivisten scharen. Amnesty gaat daarom door het hele land steunbetuigingen verzamelen. Via internet en actiekaarten kan symbolisch een kaars worden aangestoken. Op deze manier wil Amnesty ‘vlammen voor de vrijheid’. Centraal staan drie hedendaagse voorvechters binnen de mensenrechtenbeweging. De eerste is Aung San Suu Kyi uit Myanmar. Deze mensenrechtenactiviste en gewetensgevangene staat onder huisarrest van het militaire regime. De tweede is de ‘De campagne voor gelijkheid’ in Iran. Deze vrouwenorganisatie zet zich in voor gelijke rechten van vrouwen. De derde is WOZA in Zimbabwe. Deze vrouwenorganisatie protesteert vreedzaam tegen de verslechterde economische, sociale en mensenrechtensituatie in Zimbabwe.

Acties in Hoogeveen

Amnesty Hoogeveen start op woensdag 10 december met het verzamelen van handtekeningen bij het station in Hoogeveen. Treinreizigers kunnen daar tussen 17.00-19.00 uur een actiekaart ondertekenen.

Op vrijdagavond 12 december vindt een fakkeltocht plaats. Deze start om 20.00 uur bij het Stadhuis, waar wethouder Betty Poutsma een inleiding verzorgt. Onder begeleiding van trommelaarster Joke Venhuizen wordt vervolgens een korte tocht door het centrum gemaakt. Deze eindigt bij het Herman Bavinckhuis, waar de aanwezigen de actiekaarten kunnen ondertekenen. Amnesty nodigt iedereen van harte uit om mee te lopen met de tocht!

Op zaterdagochtend 13 december vindt een mensenrechtenontbijt plaats in de Tamboer voor zestig genodigden. Dit jaar hebben onder andere alle basisschooldirecteuren een uitnodiging ontvangen. Ook wethouder Klaas Smid zal hier een actiekaart ondertekenen. Het ontbijt wordt gesponsord door Catering & Partyservice Jan van ’t Hooge.

De kraam van Amnesty is verder te vinden op de kerstmarkt in de Tamboerpassage op vrijdagavond 12 en zaterdag 13 december. De laatste handtekeningenactie vindt plaats op het Roelof van Echtencollege op donderdag 18 en vrijdag 19 december.

Tv-uitzending Carré

In samenwerking met de VARA viert Amnesty het 60-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een greep uit het programma: Matthijs van Nieuwkerk interviewt Vanessa Redgrave en andere prominenten over hun inzet voor mensenrechten. De Dijk zingt met Solomon Burke. Mensenrechtenactivisten van over de hele wereld komen uitvoerig aan het woord. Het gouden hockeyteam toont z’n danstalent en de Ashton Brothers geven hun zeer eigen visie op een prangende mensenrechtenkwestie. Het programma in Carré wordt op woensdag 10 december uitgezonden op Nederland 1 om 21.30 uur.