Hoogeveen
lokale werkgroep

Brugklassers bestormen trappen voor Amnesty

2010-04-04

Op 23 maart, de eerste mooie lentedag van het jaar, was het zover. Driehonderd brugklassers gingen van start met hun sponsoractie voor Amnesty: trappen lopen op vijf locaties in Hoogeveen. ’s Avonds voerden zij een musical op in theater de Tamboer. Na afloop ontving Francis van der Goot, voorzitter van Amnesty Hoogeveen, een cheque uit handen van de leerlingen. Het opgehaalde bedrag was ruim drieduizend euro!

Het begon allemaal vorig jaar na de zomervakantie toen onze werkgroep werd benaderd door RSG Wolfsbos. De school wilde voor brugklassers, in het kader van de maatschappelijke stage, een project organiseren voor een goed doel. De leerlingen hadden gekozen voor Amnesty International. Of wij mee wilden werken. Natuurlijk wilden we dat! Werkgroeplid Mirjam Krutzen was meteen enthousiast en schoof aan bij alle voorbereidende overleggen op de school. Francis van der Goot gaf een algemene presentatie over Amnesty aan alle mentoren. Mirjam bood de film ‘China blue’ met bijbehorend lesmateriaal bij de school aan. Deze film geeft een inkijkje in het leven van jonge meisjes in China die onder belabberde omstandigheden in een spijkerbroekenfabriek werken. Alle leerlingen zagen de film en spraken erover aan de hand van bijbehorend lesmateriaal. De leerlingen kwamen op het idee voor een sponsoractie middels trappen lopen op verschillende locaties in Hoogeveen: het gemeentehuis, een hoge flat, een wijkcentrum, het centrum en de school zelf. ’s Avonds zou er een musical worden opgevoerd in theater de Tamboer waarin Amnesty ook een rol zou spelen.

Pittig parcours

.... de trappen van het Raadhuis ....Op 23 maart was het dan eindelijk zover. De vijf locaties waren feestelijk versierd door Amnesty-werkgroepleden en -flexwerkers. Op iedere locatie meldden zich zo’n vijftig à zestig leerlingen, begeleid door meerdere docenten. Bij het gemeentehuis gaf burgemeester Koetje om half één het startschot. In groepjes legden de leerlingen onder de stralende zon een pittig parcours met trappen af. De atleten gingen het peloton fanatiek rennend voor. Hoogevener van het jaar Eddie Seinen hielp met het uitdelen van de stempeltjes na ieder rondje. Hoewel de meeste leerlingen enthousiast meededen, was er ‘pubergetrouw’ ook hier en daar wat gemor. “Dit is echt het stomste wat ik ooit heb moeten doen… En ik heb al heel wat stomme dingen moeten doen!” pufte een oververhitte brugpieper na afloop. Een fanantieke leerling kwam direct na zijn optreden naar de docent toe om deze erop te wijzen dat dat ene vage streepje op zijn stempelkaart toch echt een stempeltje was! Want er viel ook nog een prijs te verdienen: een bioscoopbon, Amnesty-keykoard en –kaarsje voor de snelste jongens en meisjes per locatie. Na afloop ging iedereen moe maar tevreden naar huis.

Ontvoering

‘s Avonds waren de leerlingen en hun ouders, ongeveer 700 personen, weer present in theater de Tamboer om de musical ‘Detectives’ te aanschouwen. De plot van het verhaal: de voorzitter van Amnesty wordt ontvoerd en moet worden vrijgekocht met sponsorgeld. In een groot aantal scènes vulden de leerlingen in groepen van meer dan vijftig het toneel. Ze zongen, sprongen en dansten met verve en steeds weer klonken de woorden ‘Amnesty International’. Het liep gelukkig goed af met de voorzitter! Tijdens de pauze trokken tien leerlingen, gewapend met collectebussen, de zaal in om nog een schepje bovenop het reeds opgehaalde sponsorgeld te doen. Francis van der Goot mocht na afloop van de musical de cheque met het eindbedrag in ontvangst nemen: maar liefst 3002 euro! Zij bedankte de leerlingen hartelijk voor hun inzet en vertelde dat het geld zal worden ingezet voor mensenrechtenwerkers in China.

Terugblik

Na afloop keek één van de aanwezige Amnesty-werkgroepleden als volgt terug op de dag: “Zo’n actie waarvoor zich zoveel jonge mensen inzetten, maakt ons werk helemaal de moeite waard! En het is natuurlijk ook goed dat kinderen zich bewust zijn van het feit dat we het in Nederland heel goed hebben, dat we in vrijheid kunnen leven en dat dat lang niet overal in de wereld zo is.” Al met al dus een geweldige dag met een fantastisch resultaat!