Amnesty in actie voor meisjes in Jamaica
2007-05-02
Op zaterdag 12 mei voert Amnesty International Hoogeveen actie voor meisjes en vrouwen in Jamaica. Zij zijn op grote schaal slachtoffer van seksueel geweld. Amnesty voert de handtekeningenactie vanuit de Wereldwinkel in Hoogeveen. Hier vinden die dag diverse activiteiten plaats in het kader van World Fair Trade Day.
Zowel Amnesty Hoogeveen als de Wereldwinkel Hoogeveen vragen op zaterdag 12 mei aandacht voor het thema kinderrechten. De Wereldwinkel richt zich daarbij op kinderarbeid. Amnesty richt zich op seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen in Jamaica. Een voorbeeld. Enid Gordon was vijftien jaar toen ze werd verkracht door twee mannen. Zij en haar familie besloten de twee mannen aan te geven. De daders werden gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld en vervolgens op borgtocht vrijgelaten. Op 12 oktober 2005, een week voordat Enid zou getuigen tegen de twee daders, werd ze vermoord. Twee verdachten werden aangehouden voor de verkrachting en moord, maar later weer vrijgelaten. In antwoord op een brief van Amnesty International zeggen de autoriteiten in maart 2006 dat de verdachten opnieuw in hechtenis zijn genomen en dat er forensisch bewijs bij hen is afgenomen. De resultaten van het onderzoek laten nog steeds op zich wachten.
Vrouwen vogelvrij
Vrouwenrechten in Jamaica zijn dusdanig ver te zoeken, dat vrouwen en meisjes er vogelvrij lijken te zijn. Vreemdelingen, vrienden, familie, kennissen en minnaars maken zich schuldig aan seksueel misbruik. Het misbruik vindt plaats in de gemeenschappen, het eigen huis, scholen, op het werk en op straat. Naast de lichamelijke en geestelijke klachten die de slachtoffers eraan overhouden, lopen ze bovendien het risico te worden besmet met seksueel overdraagbare aandoeningen als HIV. Het Rode Kruis meldt een stijging van het aantal met HIV-besmette personen op Jamaica en noemt seksueel geweld als één van de redenen. Ook daders lijken zich bewust te zijn van het gevaar van besmetting en zoeken om die reden vaak een jong meisje als slachtoffer uit. Zo was bij 70% van de meldingen van seksueel geweld een meisje het slachtoffer.
Vuurwapens
De grote beschikbaarheid van, vaak illegale, vuurwapens draagt ook bij aan het geweld tegen vrouwen. In de eerste tien maanden van 2005 werd bij 16% van de verkrachtingen een vuurwapen gebruikt. Een voorbeeld: in 1998 werd de 25-jarige Suzanne Ferguson verkracht met een pistool tegen haar hoofd door de bekende muzikant Jah Cure. Door het overweldigende bewijs tegen hem werd hij veroordeeld en gevangen gezet. Er kwam vervolgens een campagne getiteld ‘Free Jah Cure’ op gang, die in een groot deel van de gemeenschap werd gesteund.
Mede onder druk van Amnesty stemde Jamaica in oktober 2006 op de Algemene Vergadering van de VN in met de ontwikkeling van een international wapenhandelverdrag.
Slakkengang
De wetgeving op Jamaica discrimineert vrouwen. Zo is verkrachting binnen het huwelijk niet strafbaar. Ook wordt seksueel geweld tegen vrouwen niet serieus genomen wanneer de dader een bekende is. Zelfs vooraanstaande personen in de samenleving leggen de oorzaak van seksueel geweld tegen vrouwen bij de slachtoffers, bijvoorbeeld vanwege hun uitdagende houding of kleding.
Hoewel het parlement beterschap beloofde, is er al sinds 1995 sprake van stagnatie in het aanpassen van de wetgeving. In 2002 stelde een groep vrouwenrechtenactivisten een manifest op met daarin een lijst met vijftien eisen om seksueel geweld tegen te gaan en om de status van vrouwen in Jamaica te verbeteren. In 2006 was slechts één punt daarvan verwezenlijkt.
Amnesty International wil dat de regering van Jamaica zonder uitstel de huidige wetgeving hervormt en de aanbevelingen van het manifest uit 2002 implementeert.