Hoogeveen
lokale werkgroep

Acties in 2017

 

Schrijfmarathon Amnesty Hoogeveen groot succes

Mensenrechtenschendingen zijn wereldwijd helaas nog steeds de dagelijkse realiteit. Daarom organiseerde Amnesty International werkgroep Hoogeveen zaterdag 9 december voor de vierde keer de jaarlijkse Schrijfmarathon. In de bibliotheek en op een aantal scholen werd ijverig geschreven tegen onrecht dat mensen is aangedaan.

Burgemeester Karel Loohuis opende de schrijfmarathon:
"Ik hoor wel eens de vraag: Wordt je nou niet moe van al dat schrijven tegen onrecht, waar geen eind aan lijkt te komen? Inderdaad, er lijkt geen eind aan te komen en ik zie een groei in de schendingen van mensenrechten. Maar we moeten het hoofd niet in de schoot leggen! Het is een groot goed om op te komen voor de mensenrechten. Dus nee, ik wordt niet moe van het schrijven. Het heeft al zin als er maar een of twee mensen worden vrijgelaten."
De burgemeester bedankt Amnesty Hoogeveen dan ook voor het organiseren van de Schrijfmarathon.

Voor tien mensen uit landen over de hele wereld zijn brieven en groetenkaarten geschreven. In de brieven staat de vraag aan autoriteiten om vrijlating of rechtvaardige behandeling van deze mensen. In de bibliotheek heerste een gezellige sfeer en de hele middag door is er een gestage aanloop van schrijvers. Uiteindelijk zijn 185 brieven en 53 groetenkaarten geschreven.
's Morgens werd er ook in de bibliotheek Zuidwolde geschreven. Burgemeester Roger de Groot deed daar de aftrap. De oogst daar: 35 brieven en 33 kaarten.

Op 8 december hebben ook de leerlingen van het Alfa College tijdens de lessen en in de middagpauze de pen ter hand genomen. Alleen al de middagpauze leverde 110 brieven en 33 groetenkaarten op. Het totaal aantal brieven van het Alfa College, het Roelof van Echten College afd. Eduwiek en afd. Bentinckspark, OSG de Groene Driehoek en de Internationale Schakel Klas is nog niet bekend.
Zie ook de foto-impressie van de verschillende locaties.

Amnesty International Hoogeveen is blij met al deze brieven. Want wanneer regeringsleiders weten dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn, zullen mensenrechtenschendingen eerder bestreden worden. Het is goed om te weten dat er van de tien mensen waar vorig jaar voor werd geschreven, maar liefst vier zijn vrijgelaten. Want schrijven helpt écht.
Brieven inleveren op het Alfa College     Burgemeester Roger de Groot van De Wolden benadrukt het belang van schrijven tegen onrecht     Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen schrijft de eerste brief

Schrijfmarathon

Op 10 december is het weer de Dag van de Mensenrechten. Wereldwijd wordt er dan op initiatief van Amnesty International massaal geschreven voor bedreigde medemensen, onterecht gevangen of in levensgevaar vanwege eigen meningen. Dit jaar valt10 december op een zondag en daarom groeperen we de schrijfactiviteiten rondom deze datum.
Op vrijdag 8 december kunnen studenten van het Alfa College in hun pauze van 12 tot 14 uur brieven schrijven.
Op zaterdag 9 december beginnen we in de bibliotheek van Zuidwolde met een schrijfsessie van 10 tot 12 uur. Daarna gaan we verder in de bibliotheek van Hoogeveen, waar burgemeester Karel Loohuis met het schrijven van de eerste brief de schrijfmiddag zal openen; de middag duurt van 13 tot 16 uur.
In de weken rondom 10 december wordt er in lessen op het Roelof van Echtencollege (locaties Eduwiek en Bentinckspark), het Alfa College, OSG De Groene Driehoek en de Internationale Schakelklas aandacht besteed aan de doelen en acties van Amnesty International en worden er brieven en groetenkaarten geschreven.

Voor wie schrijven we deze keer? (klik op de afbeelding voor meer informatie)
Sakris Kupila uit Finland Ni-Yulan uit China Mahadine uit Tsjaad Taner Kiliç en 10 anderen uit Turkije Clovis uit Madagaskar

Hanan Badr El-Din uit Egypte Issa Amro en Farid Al-Atrash uit Israel Milpah uit Honduras Shackelia Jackson uit Jamaica Yulhaz Mannan uit Bangladesh

 

Amnesty-werkgroep verdient taart
Redactie Hoogeveensche Courant beloont ons met taart

Gastles op basisschool

Gastles in b.s.Villa KakelbontOp dinsdag 7 november verzorgde Cecile Roetman van de scholenwerkgroep een gastles op basisschool Villa Kakelbont in Hoogeveen.
De kinderen reageerden vaak geschrokken op verhalen over de behandeling van gevangenen of vluchtelingen. Zeker als het om kinderen ging, waren veel oooh's en aaaah's te horen.

En groetenkaarten voor de Cambodjaanse Tep werden gretig geschreven.

 

Zie ook de foto-impressie.

 

 

Amnesty aanwezig op VrijwilligersmarktAmnesty-stand op de Vrijwilligersmarkt
Op zaterdag 7 oktober  was Amnesty Hoogeveen aanwezig op de jaarlijkse Vrijwilligersmarkt.
Naast het promoten van de Amnesty-doelen voerden we actie voor de Egyptische advocate Azza Soliman, die 15 jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangt vanwege haar inspanningen voor vrouwenrechten en tegen marteling. Er tekenden 137 bezoekers de petitie.
Nieuwe medewerkers meldden zich ook: één collectant en één flexwerker.


Nieuwe werkgroep van start

nieuwe werkgroep -- september 2017 

 

 

 

Met ingang van het nieuwe seizoen is de werkgroep van samenstelling veranderd.
Zie hiervoor de pagina in het menu  Werkgroep Hoogeveen.

Op zaterdag 7 oktober staan we weer op de jaarlijkse Vrijwilligersmarkt in De Tamboer.
En natuurlijk zijn we ook begonnen met de voorbereidingen voor de Schrijfmarathon, die dit jaar op zaterdag 9 december werderom zal plaatsvinden in de Bibliotheek Hoogeveen aan de Willemskade.

 

 

 

 Actie voor gevangen Cubaan
Op 5 mei vierde heel Nederland Bevrijdingsdag en stond er bij stil hoe kostbaar vrijheid is. Amnesty Hoogeveen doet dit op haar eigen manier: door de aandacht te vestigen op mensen die in onvrijheid leven. Daarom stond Amnesty op zaterdag 6 mei op de markt en gaf voorbijgangers de mogelijkheid om een petitie te tekenen voor de onmiddellijke vrijlating van de Cubaan Eduardo Cardet.

Cardet is sinds 2014 leider van de Movimiento Cristiano Liberación (MCL), de Christelijke Bevrijdingsbeweging. Hij werd enkele dagen na het overlijden van Fidel Castro op 25 november 2016 door politieagenten met geweld van zijn fiets getrokken. Tijdens zijn proces werd hij beschuldigd van het slaan van een politieagent, maar ooggetuigen ontkennen dit. De ware reden van zijn arrestatie is waarschijnlijk een interview met een radiozender in Madrid, waarin hij verklaarde dat de overleden Castro niet erg geliefd was bij het Cubaanse volk en het openbaar rouwbeklag van overheidswege werd opgedrongen. Verder gaf Cardet ook interviews aan internationale kranten, waarin hij kritiek gaf op de Cubaanse overheid. Cardet is tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Dankzij massaal ondertekende petities heeft Amnesty International al veel onterecht veroordeelde gevangenen vrij kunnen krijgen. We strijden er nu voor dat Eduardo Cardet zijn ‘Bevrijdingsdag’ spoedig mag meemaken.
241 Hoogeveners hebben daar hun handtekening voor gezet.
De petitie voor Eduardo Cardet Tekenen voor Eduardo Cardet (1) Tekenen voor Eduardo Cardet (2) Tekenen voor Eduardo Cardet (3)

 

Jaarlijkse collecteDe collectebussen staan al weer klaar...

De jaarlijkse collecte van Amnesty heeft rond de € 4500 opgebracht. Dit is naar onze mening een mooi bedrag. In Hoogeveen-Oost werd door 43 collectanten € 2.200,79 opgehaald en in Hoogeveen-West door 46 collectanten € 2.281,98. Dankzij deze opbrengst kan Amnesty Nederland diverse onderzoeken en acties bekostigen voor de bestrijding van mensenrechtenschendingen. Daarnaast mag Amnesty Hoogeveen een gedeelte van de opbrengst gebruiken voor acties in de eigen gemeente. Amnesty Hoogeveen dankt de collectanten en gulle gevers dan ook hartelijk bedanken voor hun inzet en financiële bijdrage.



Internationale Vrouwendag
Amnesty-vertegenwoordigers waren op 8 maart te gast bij de internationale vrouwengroep Bouquet om met hen de Internationale Vrouwendag te vieren. Gezelligheid en lekkere hapjes volop, maar natuurlijk ook aandacht voor serieuze zaken.
De 40 aanwezigen tekenden allen de petitie tegen uitbuiting van werkneemsters op Indonesische palmolieplantages en schreven elk een kaart.
Petitie tekenen bij Bouquet (1)Petitie tekenen bij Bouquet (2)Petitie tekenen bij Bouquet (3)

Op zaterdag 11 maart waren in de Wereldwinkel nog eens 75 vrouwen die de petitie hebben getekend.
Petitie tekenen in de Wereldwinkel

 

Ook vrouwencontactgroep de Rainbow Ladies vierde Internationale Vrouwendag en wel op 16 maart, in het Jannes van der Sleedenhuis locatie de Vecht. Amnesty Hoogeveen was weer uitgenodigd voor de bijeenkomst en bracht er de situatie op de Indonesische palmolieplantages ter sprake. Het leverde 23 handtekeningen op de petitie en evenveel kaarten op.
Toespraak voorzitter Rainbow Ladies Rainbow Ladies vieren Internationale Vrouwendag

 

 De scholenwerkgroep bijeen ter voorbereiding op de gastlessen. V.l.n.r.: Akke Hoekstra, Cecile Roetman, Marnix Koppe, Anne Sinnema, Rian Staudt, Loek Boer en Faritah de Palm.