Hoogeveen
lokale werkgroep
Scholenwerk Amnesty op basisscholen in Hoogeveen

Vanuit de kerngroep van Amnesty Hoogeveen is het scholenwerk ontstaan. De groep scholenwerkers opereert zelfstandig, maar heeft een stevig contact met de kerngroep. De scholenwerkers komen 2 à 3 keer per jaar bij elkaar om ervaringen te delen, problemen te bespreken en elkaar te ondersteunen. Notulen van de scholenwerkers worden ook aan de kerngroep toegestuurd.
De scholenwerkers worden ook betrokken bij de acties die Amnesty in Hoogeveen organiseert. Eén scholenwerker woont de vergaderingen van de kerngroep bij.

De bedoeling is, dat in Hoogeveen e.o. zo'n 33 basisscholen een gastles krijgen aangeboden. Het gaat daarbij om de groepen 7/8.

Een gastles van Amnesty over mensenrechten en kinderrechten past in het lesprogramma van de basisschool in het kader van 'burgerschap'.

Iedere scholenwerker bezoekt in de loop van het jaar een 8-tal basisscholen.

Een goede voorbereiding is nodig. Allereerst is het volgen van een introductiecursus van Amnesty belangrijk en daarnaast biedt Amnesty een speciale scholenwerkerscursus aan (twee zaterdagen). Deze cursussen zijn noodzakelijk, omdat de scholenwerker verantwoordelijkheid draagt naar Amnesty toe.

 

De realisatie van een gastles vraagt uiteraard goede inhoudelijke voorbereiding van de scholenwerker. Hij/zij neemt contact op met de betreffende school en maakt een afspraak. Een gastles duurt 1½ uur en de inhoud wordt bepaald door de scholenwerker (voorbeeld).

De betreffende school moet een dvd kunnen vertonen op het digi-bord en de leerkracht dient bij de gastles aanwezig te zijn;  de verantwoordelijkheid voor de 'orde' in de klas ligt namelijk bij de leerkracht.

Ongeveer een half uur van de les wordt besteed aan het maken van een groetenkaart door de leerlingen voor een casus, d.w.z. een persoon of personen waarvoor Amnesty op dat moment actie onderneemt. Zo'n actuele casus wordt door de afdeling Educatie van Amnesty aangereikt.

De afdeling Educatie geeft regelmatig een Nieuwsbrief uit: Nieuws van Educatie. Als een scholenwerker zich bij Amnesty geregistreerd heeft, wordt deze nieuwsbrief automatisch toegestuurd.

 

De scholenwerker houdt voor zichzelf bij welke scholen bezocht zijn, om hoeveel leerlingen het ging, hoeveel Greetzkaarten er getekend (en verstuurd) zijn en of de school het volgend jaar weer bezocht kan worden. Deze gegevens worden aan het eind van het schooljaar verzameld door de coördinator en ze worden doorgestuurd naar de afdeling Educatie in Amsterdam, die ze verwerkt in een landelijk verslag.